edellinen luku, Hesekielin kirja


Herran miekka on valmiina

1 Minulle tuli tämä Herran sana: 2 "Ihminen, käännä katseesi kohti etelää ja ennusta Juudaa vastaan, julista tuomio metsälle, joka on etelässä. 3 Sano tuolle etelän metsälle: Kuule Herran sana. Näin sanoo Herra Jumala: Minä sytytän sinut tuleen, ja se tuli nielee kaikki puusi, sekä vihannat että kuivat. Sen liekki ei sammu, sen loimussa kärventyvät kaikkien kasvot etelästä pohjoiseen. 4 Kaikki ihmiset saavat tietää, että minä, Herra, sen sytytin, eikä se tuli sammu."

5 Minä vastasin: "Voi, Herra! Jo nyt minusta sanotaan: 'Hän ja hänen ainaiset arvoituksensa.'"

6 Minulle tuli tämä Herran sana:

7 "Ihminen, käännä katseesi kohti Jerusalemia ja ennusta sen temppeliä vastaan, julista tuomio Israelin maalle. 8 Sano Israelin maalle: Näin sanoo Herra: Minä käyn sinun kimppuusi, minä vedän miekkani tupesta ja hävitän kaikki asukkaasi, sekä vanhurskaat että jumalattomat. 9 Minä olen päättänyt hävittää sekä vanhurskaat että jumalattomat asukkaasi, siksi lähtee miekkani tupestaan ja kaataa kaikki etelästä pohjoiseen. 10 Kaikki tulevat silloin tietämään, että minä, Herra, vedin miekkani tupesta enkä sitä takaisin pane.

11 "Sinä, ihminen, vaikerra heidän nähtensä, lyyhisty maahan ja voihki murheissasi. 12 Ja kun he kysyvät sinulta, miksi vaikerrat, sano heille: Te saatte viestin, joka vie jokaiselta rohkeuden. Teidän kätenne käyvät hervottomiksi, teidän mielenne lamaantuu ja teidän polvenne tutisevat pelosta. Niin käy, niin tapahtuu. Näin sanoo Herra Jumala."

13 Minulle tuli tämä Herran sana:
14 "Ihminen, ennusta ja sano: Näin sanoo Herra:

-- Miekka on hiottu,
teroitettu ja kiillotettu,
15 teroitettu teurastusta varten, kiillotettu ja hiottu kipunoimaan, salamoimaan!

16 Se miekka annettiin sepälle,
jotta hän hioisi hyvän aseen,
ja siitä tuli terävä,
kiiltävä miekka,
sopiva pyövelin käteen.
17 Huuda ja valita, ihminen! Se miekka iskee minun kansaani, iskee Israelin johtajia, kurittaa ruhtinaita ja kansaa. Valita siis, lyö rintaasi!

18 "Se on kansalle koettelemus, mutta syystä. Kansa ei ole taipunut kuriin -- näin sanoo Herra Jumala. 19 Ennusta, ihminen, iske kätesi yhteen ja ennusta:

-- Kahdesti, kolmesti miekka iskee,
ja ihmisiä kaatuu,
ihmisjoukkoja kaatuu,
kun se riehuu heidän keskellään.
20 Kaikki ovat kauhun vallassa,
vapisevat ja kompastelevat.
Kaupungin jokaiselle portille
olen pannut pyövelin miekan.
Voi, siihen on hiottu salaman välke,
sen terä on taottu juomaan verta!
21 Iske oikeaan, viillä vasempaan,
minne vain teräsi ohjaan!
22 Minäkin isken käteni yhteen ja päästän vihani valloilleen. Minä, Herra, olen puhunut."

23 Minulle tuli tämä Herran sana:

24 "Ihminen, piirrä kaksi tietä, Babylonian kuninkaan miekan tiet. Niiden molempien tulee lähteä samasta maasta. Pane tienviitta kummankin 25 tien alkuun, toinen osoittamaan miekalle tietä ammonilaisten Rabbaan, toinen Juudaan, linnoitettuun Jerusalemiin.

26 "Babylonian kuningas pysähtyy risteykseen, josta kumpikin tie alkaa, ja tutkii ennusmerkkejä. Hän pudistaa nuoliaan ja kysyy jumaltensa mieltä, hän ennustaa eläimen maksasta. 27 Hänen oikeaan käteensä osuu Jerusalemin arpa: sinne hänen on vietävä muurinmurtajat, siellä hänen on kohotettava sotahuuto, pantava muurinmurtajat porteille, luotava valtausluiska ja rakennettava piiritysvalli. 28 Jerusalemin asukkaiden silmissä se ennustus on väärä, he luottavat vannottuun valaan. Mutta hän tulee, hän paljastaa heidän syntinsä ja ottaa heidät vangiksi.

29 "Sen tähden sanoo Herra Jumala: Teidän syyllisyytenne on tuotu julki, teidän rikkomuksenne on paljastettu, teidän syntinne näkyvät kaikessa mitä teette. Teidän syyllisyytenne on osoitettu, ja teidät pannaan kahleisiin. 30 Sinä iljettävä, jumalaton Israelin ruhtinas! Hetkesi on koittanut, tilinteon hetki. 31 Näin sanoo Herra Jumala: Riisu päähineesi, nosta kruunusi pois, aika on muuttunut. Alhainen korotetaan, ylhäinen alennetaan. 32 Kaikki tuhotaan, kaikki hävitetään, koko maa raastetaan raunioiksi. Näin tapahtuu silloin, kun saapuu se, jolle tuomiovalta kuuluu. Hänen käsiinsä minä annan sen vallan.

33 "Ihminen, ennusta ja sano: Näin sanoo Herra Jumala ammonilaisille, noille herjaajille:

-- Miekka on paljastettu, pyövelin miekka,
se on hiottu tappamaan,
iskemään kuin salama.
34 Kun te vielä näette tyhjiä näkyjä
ja kuulette vääriä ennustuksia,
pannaan miekka jumalattomien kurkulle,
heille koittaa tilinteon hetki.
35 Pane miekkasi takaisin tuppeen.
Siellä, missä sinut on luotu,
maassa, josta olet kotoisin,
minä tuomitsen sinut.
36 Minä syöksen sinuun kaiken vihani,
lietson sinua vastaan suuttumukseni tulen,
minä annan sinut raakojen ihmisten käsiin,
julmien tappajien armoille.
37 Sinä menehdyt tulenlieskoihin, sinun vertasi pirskuu kaikkialle, eikä sinusta jää edes muistoa. Minä, Herra, olen puhunut."


seuraava luku
21:3
Jes. 10:17,18
21:12
Hes. 7:17
21:22
Hes. 5:13
21:25
Hes. 25:5
21:32
Hes. 17:24